Nootropics, de praktische gids naar cognitieve groei

De complete gids om supermens te worden

Nootropics, uitgesproken als ‘no-tro-piks’ zijn chemische en natuurlijke substanties die je cognitieve vermogen en mentale prestaties stimuleren. Het is een verzamelnaam voor zowel supplementen als smartdrugs die hetzelfde effect hebben.

De praktische en complete gids voor biohacking en brainhacking:
Wat ga je leren in dit artikel

De ultieme nootropic gids voor cognitieve verbetering

Nootropics, uitgesproken als ‘no-tro-piks’ zijn chemische en natuurlijke substanties die je cognitieve vermogen en mentale prestaties stimuleren. Het is een verzamelnaam voor zowel supplementen als smartdrugs die hetzelfde effect hebben.

Nootropics is oorspronkelijk in het leven geroepen door Dr. Corneliu Giurgea, een Roemeense chemicus en psycholoog.

Nootrpics zijn ook bekend onder andere namen zoals “hersen boosters”, “geheugen verbeteraars” en “neuro-enhancers”.

De reden dat het een belangrijke plek vindt binnen Brainshaping is denk ik duidelijk, het is een echte brainhack of biohack en heeft vrijwel direct resultaat op het slimmer, sterker en succesvoller worden.

In deze gids ga ik je meenemen in de nieuwe wereld van nootropics. Wat zijn het? Is het hetzelfde als smartdrugs? Zijn ze veilig en zo ja, welke bestaan er en waar kan je ze het beste kopen.

Ik zal verschillende Nootropics aanhalen en in aparte artikelen verder ingaan op de werking van deze planten, substanties en supplementen.

Ben je klaar voor een reis door de wereld van de supermens?

We shape your future

Door je intelligenter te maken op onze 3 pijlers in ons 3 maanden programma

Fysiek

Mentaal

Financieel

Wat zijn nootropics?

Nootropics is cognitieve technologie. Ze ondersteunen gezonde brein functie en/of verbeteren je mentale vermogen. Je hebt ooit mensen misschien wel eens horen refereren naar de term “smart drugs” of “limitless pills”.

De laatste kan komen door de link met de film “limitless” waar acteur Bradley Cooper in contact komt met mysterieuze pil die hem een ongekend cognitief vermogen geeft. Hier loopt het echter slecht af en de echte nootropica hebben lang niet zo’n heftig effect.

Btw, als je de film niet hebt gezien, het is een echte aanrader.

De term is een combinatie van de Griekse woorden “mind” en “omdraaien” en als je dat een beetje door elkaar heen draait krijg je iets in de zin van “omdraaien van de mind”.

Dat klinkt misschien een beetje raar, dus de bedenker van de term, die Dr. Giurgea, is het doel van een nootropica het volgende;

Kort samengevat, een nootropic moet veilig zijn en het cognitieve geheugen en vermogen verbeteren.

Homeostase 1

Hoe werken nootropics?

Een simpel antwoord op deze vraag, ze stimuleren je brein en maken je slimmer. Echter is er een chemische en fysiologische verklaring achter dit korte antwoord.

Over het algemeen heeft elke nootropica een effect op een neurotransmitter in je brein. We onderscheiden een aantal grote neurotransmitters, waaronder;

Verschillende substanties stimuleren elke persoon op een andere manier, daarom is het ook zo moeilijk om de juiste nootropica bij de juiste persoon te vinden. Maar in de basis stimuleren ze;

Dit doen ze dan vervolgens door een van de volgende gebieden in de hersenen te beïnvloeden.

Signalering

Het verbetert het signaleringssysteem van de hersenen door het stimuleren van de verschillende neurotransmitters die ik eerder noemde. Deze neurotransmitters hebben allemaal invloed op bijvoorbeeld eetlust, gemoedstoestand, emotie, stress management, aandacht en geheugen.

Energie

Het verhoogt de energie output in je hersenen door directe invloed te hebben op je ATP (energie) huishouding.

Brein staten

Jouw hersenen kennen 4 staten waarin ze kunnen verkeren. Alpha, Beta, Theta en Delta. De Alpha staat is de staat die je bereikt met meditatie, relaxen, focus en zelfs met sporten en muziek. Nootropica helpen de Alpha staten te verhogen in je brein.

Repareren

Jouw hersencellen moeten constant gerepareerd worden gedurende je leven. Nootropica ondersteunen bij deze functie door het versneld afvoeren van toxische stoffen en vrije radicalen. Ze verhogen ook een stofje genaamd BDNF (Brain Derived Neurotrophic Factor) wat aan de basis staat van neuroplasticiteit (nieuwe aanmaak neuronen).

Bloedtoevoer

Ongeveer 15% van de zuurstof vanuit je longen gaat direct naar je hersenen, om maar aan te geven wat de essentie is van dit orgaan. Nootropica’s helpen de bloedtoevoer te verbeteren en constant te houden.

Gezondheid van cellen en anti aging

Zoals ook al verteld bij repareren, staan diverse nootropica aan de basis van de aanmaak van nieuwe cellen.

Vermoeidheid

Brein vermoeidheid kan een resultaat zijn van stress en te weinig mitochondria in de cellen. Diverse nootropica hebben een invloed op de aanmaak van energie en de vermeerdering van mitochondria.

Maar is het dan niet gewoon hetzelfde als smartdrugs

Als je de regels van een nootropica nog eens doorleest, dan zie je dat regel 6 omschrijft dat het niet de nadelige gevolgen van smartdrugs, zoals verslaving, mag hebben.

Daarnaast zijn er een aantal zeer verschillende kenmerken die nootopics onderscheiden van smartdrugs.

11 decemberStart de volgende lifechangers

3 maanden werken aan je fysieke intelligentie, je mentale intelligentie en je financiële intelligentie. Elke maand begint met een leuke dag training en wordt aangevuld met online video’s en meetings.

Wat zijn de voordelen van nootropics

Voordat ik je verschillende nootropica voorbeelden ga geven, wil ik je nog even een lijst met voordelen noemen als je de keuze gaat maken om deze te gebruiken.

Let er wel op dat het verschilt per persoon, dit omdat nootropica een effect heeft op bv je neurotransmitters. De staat van je neurotransmitters heeft enorm te maken met je gemoedstoestand en bv je leeftijd.

Je kan echter een globale indeling maken van de effecten van nootropica in het algemeen. Bij de verschillende soorten zal ik specifieker zijn.

Zoals je ziet, voldoende manieren om koude toe te passen. Laat ik de eerste even toelichten aan je, want dat is dus wel de snelste en de beste.

Welke nootropics bestaan er?

Een lijst met nootropica die je gemakkelijk in kan zetten. De eerste is misschien wel een verrassing, omdat je hem al heel lang gebruikt misschien.

Ik zal er een aantal hieronder beschrijven.

Cafeïne

Cafeïne is de meest gebruikte psychoactieve stof in de wereld. Het komt van nature voor in koffie, maar ook cacao, thee en heel veel frisdranken.

Cafeïne werkt door het blokkeren van adenosine receptoren in je brein waardoor je jezelf minder moe voelt.

L-theanine

L-theanine is een aminozuur die gewoon in de natuur voorkomt. Je kan het echter ook in grote hoeveelheden innemen door middel van een supplement.

Je kan de werking vergelijken met cafeïne, alleen dan minder heftig.

Creatine

Creatine is een aminozuur die bekendheid heeft gewonnen onder de krachtsporters en met name bodybuilders.

Zodra het binnenkomt in je hersenen, bind het met een fosfaatgroep en vormt het een molecuul die je hersenen als energie kunnen gebruiken.

Bacopa Monnieri

Een kruid die veel in de Ayurveda wordt ingezet om hersenfunctie te verbeteren. Verschillende studies laten ook al zien dat Bacopa Monnieri helpt bij het sneller verwerken van informatie in je brein. Dit gebeurt dan met name in de hippocampus en mede door het beschermende effect van het kruid.

Rodiola rosea

Rhodiola Rosea

Ginseng

is een kruid die al eeuwenlang wordt gebruikt om je hersenen te verbeteren. Hoe dit kruid het doet is echter nog onbekend.

Ginkgo Biloba

Supplementen die van deze boom worden gemaakt worden aangetoond te werken bij het verbeteren van je geheugen. Het nemen van Ginkgo Biloba voor een stressvolle taak is een goed idee.

Omega 3 vetzuren

Omega 3 vetzuren (EPA & DHA) zijn een van de meest onderzochte mentale versterkers. Met name de DHA van de vetzuren heeft een bijzonder effect op het functioneren van het brein.

Omega 3 helpt met het verbeteren van de membranen rondom de cellen van het brein waardoor ze verbeteren in het zenden en ontvangen van neurotransmitters.

Welke nootropics zijn voor mij het beste?

Je kan misschien een beetje overladen zijn door de informatie.

Ik heb hieronder een lijst gemaakt met de meest voorkomende situaties/aandoeningen en welke nootropics je goed kan inzetten hierbij.

Let erop, ik heb het al vermeld, dat het echt per persoon verschillend is. Voor een op maat advies, zal je toch echt naar een therapeut moeten gaan.

Ik wil een beter geheugen

Een goed geheugen is niet alleen leuk als je bijvoorbeeld een examen moet doen of een belangrijk gesprek hebt bij je werkgever, het is een van de meest basale functies van je brein.

Een aantal van de meest gebruikte voor een beter geheugen;

Ik wil minder vermoeidheid

De meeste nootropica zijn perfect om je vermoeidheid tegen te gaan.

Een aantal van de meest gebruikte voor minder vermoeidheid;

Ik wil meer motivatie

De neurotransmitter die je nodig hebt als je meer motivatie wilt hebben is dopamine. Nootropics kunnen de aanmaak, maar ook de gevoeligheid stimuleren.

Een aantal van de meest gebruikte voor het verbeteren van de motivatie;

Ik wil minder depressief zijn

Een disbalans in de hersenen en een samenspel in verschillende neurotransmitters, waaronder dopamine en serotonine.

Door dit complexe samenspel, is er veel meer voor nodig dan alleen maar een aantal nootropics, al kunnen ze zeker een kleine doorbraak geven in het verbeteren van de motivatie voor langdurige veranderingen.

Een aantal van de meest gebruikte voor het helpen bij depressie;

Maar moet ik dan al die supplementen slikken?

Het zijn er inderdaad veel.

Dit is ook de reden dat veel fabrikanten combinaties hebben gemaakt met verschillende substanties (nootropics) erin verwerkt.

Denk maar eens aan de bekende bulletproof coffee, wat een nootropics effect heeft. Dit bedrijf heeft speciale combinaties voor je klaar staan om de beste bulletproof coffee te maken die je kent, maar er zijn ook andere merken die precies hetzelfde effect hebben en vele malen goedkoper zijn.

In andere artikelen zal ik specifiek bespreken welke effecten de specifieke nootripcs hebben, waar je zo voor in kan zetten en waar je ze aan kan schaffen.

Zijn de nootropics veilig en legaal?

Goeie vraag.

Ja en ja.

De meeste nootropics zijn gebaseerd op planten en daarom volkomen veilig om te nemen. Oké, elke plant heeft een licht toxisch effect op de mens, dat is het kenmerk van planten en de reden dat je ze eet. Echter moet je enorm veel eten van bladeren voordat er een gevaar optreed. Iets waar je niet bang voor hoeft te zijn.

Omdat ze onder de supplementen vallen, zijn ze, in tegenstelling tot sommige smartdrugs, volkomen legaal in Nederland.

Het is gewoon een onderdeel van het grote supplementen rijk en als je goed zoekt, kun je ze zelfs in de supermarkt vinden (choline in eieren, cafeïne in koffie en theïne in thee).

Nootropics zijn een ideaal middel om die korte doorbraak te krijgen in je vastgeroeste negatieve emotie. Een doorbraak om vervolgens een krachtige langdurige interventie toe te passen zoals beginnen met sporten, voeding aanpassen of iets anders.

Ik hoop dat je de juiste informatie hebt kunnen vinden mbt de nootropics in deze gids. Mocht je vragen hebben, stel ze dan gerust, ik ben altijd te bereiken via de Fanpage of via de WhatsApp (0613099106)

The decision is yours

Meld je snel aan voor 11 december