Ademhaling als medicijn

Hoe je hyperventilatie, slow breathing en andere ademhalingstechnieken in kan zetten als leefstijl protocol

Hypoxia, hypercapnia, hyperventilatie en andere slow breathing ademhalingsprotocollen maken deel uit van een intermittent living leefstijl. Wat zijn deze ademhalingstechnieken, waarom zou je ze kunnen gebruiken en hoe kan je deze ademhalingsoefeningen inzetten?

Wat ga je leren in dit artikel

Ademhaling als medicijn

Ademhaling is iets wat vanzelf gaat. Je hoeft er gelukkig niet continu bij na te denken of het wel gebeurt. Gelukkig maar, want anders zou het veel te veel moeite kosten. 

Maar desalniettemin is ademhaling een bijzondere als het gaat om gezondheid. Het speelt een belangrijke rol in de wereld van zowel mindset, maar zeer zeker ook intermittent living.

Dit beteken dat je ademhaling in kan zetten als protocol om je gezondheid te verbeteren, En vergis je niet, met een aantal simpele ademhalingsprotocollen en oefeningen kan je vrijwel direct (het is geen spelfout) je energie verhogen.

Dit heeft alles te maken met een aantal elementen zoals zuurstof, CO2 (koolstofdioxide) en mitochondria. 

Maar vergeet niet ook de andere artikelen te bekijken die in deze intermittent living gids horen;

Laat ik je snel alles vertellen over ademhaling.

Podcast episode over ademhaling

Beluister ook zeker de podcast uitzending met ademhaling expert Siebe Hanosset.

We shape your future

Door je intelligenter te maken op onze 3 pijlers in ons 3 maanden programma

Fysiek

Mentaal

Financieel

Wat is ademhaling?

Misschien een beetje een rare vraag, want als het goed is weet je dit al. Je doet het namelijk elke dag. Wist je echter dat we gemiddeld 40.000 keer per dag ademhalen en dat slechts 15.000 – 20.000 keer per dag ideaal is. 

Dat klopt, dat is 2 keer zoveel als normaal.

Hoe kan dat nu?

Dat komt puur en alleen door de stress die we elke dag ervaren. Stress was wel degelijk onderdeel van onze leefstijl, echter niet zoveel als dat we nu ervaren.

Stress nu versus stress vroeger

Als we stress ervaren, dan verstoord dat de zogenaamde homeostase. De homeostase is de balans van je lichaam. 

Neem bijvoorbeeld je temperatuur. Die moet rondom de 36,7 graden blijven, hoe warm of koud het ook is. Je lichaam doet er alles aan om deze temperatuur te behouden. Lukt het dat niet, dan zal dat verstrekkende gevolgen hebben. 

De temperatuur is slechts een van de stressoren die het lichaam ervaart. Echter is temperatuur stress een oude stressor, een stressor die aanwezig hoort te zijn. 

Tegenwoordig hebben we allemaal stressoren die verschillen op veel vlakken van de oude stressoren. Zo zijn ze chronisch aanwezig en vaak met veel tegelijk. Denk maar aan de computer, social media en werkdruk om er een paar te noemen. 

Deze continu verstoring van de homeostase zet ons continu in een zogenaamde “high arrousal state” met als gevolg een hele oppervlakkige snelle ademhaling.

Homeostase 2

De functie van ademhaling

Oké, een snelle en oppervlakkige ademhaling…

Is dat erg denk je nu misschien. Het antwoord is ja. Naast dat die ademhaling je angst of andere negatieve emotie in stand houd, is een snelle en oppervlakkige ademhaling niet goed voor de zuurstof inname, de CO2 afvoer en de afvoer van afvalstoffen. 

Dit heeft alles te maken met de zogenaamde energie centrales in je lichaam, laat ik je daar eerst wat meer over vertellen.

De energiecentrales, ook wel bekend als mitochondria

Deze mitochondria vind je als cellen in de cellen van je lichaam. Ze staan bekend als energiecentrales. Kort gezegd, als je er meer hebt, kan je meer energie maken. 

Deze mitochondria doen het echter niet goed op vrije radicalen en andere toxische stoffen. 

Een verhoging van de CO2 in je lichaam door een zwakke, snelle en oppervlakkige ademhaling vraagt om ellende.

Het herstellen van de ademhaling is dan misschien ook wel een van de snelst werkende intermittent living protocollen die er is. Het heeft vrijwel direct resultaat.

Slechts 40% van je longcapaciteit

Dat is het percentage wat je gebruikt als je een oppervlakkige stress ademhaling hebt. Deze is kenmerkend door een borstademhaling. Een die menig mens, jij misschien ook wel, over het algemeen heeft. 

Dit is ook geheel terecht. Als je stress hebt, omdat er een leeuw achter je aan zit, dan moet je energie maken met het zogenaamde anaerobe a-lactische en anaerobe lactische systeem.

Zonder al teveel in detail te treden, deze systemen draaien perfect zonder zuurstof. Dat is ook de reden dat je zoveel energie kan maken in korte tijd. 

De nadelen echter is dat er enorm veel ophoping van giftige stoffen komt. Deze ademhaling is dan ook alleen ideaal als je stress hebt, zoals bij sporten of een vecht/vlucht reactie. 

Kortdurend dus. 

Het is veel aangenamer om al je longcapaciteit aan te spreken om zo veel meer energie op de lange termijn te krijgen, met een vetzuren metabolisme. 

Een korte, oppervlakkige stress ademhaling zorgt dus voor;

11 decemberStart de volgende lifechangers

3 maanden werken aan je fysieke intelligentie, je mentale intelligentie en je financiële intelligentie. Elke maand begint met een leuke dag training en wordt aangevuld met online video’s en meetings.

Intermittent breathing (intermitterend ademhalen)

Alles wat ik boven omschrijf, komt door langdurige prikkels. Langdurige stress die vrijkomt op het lichaam. Langdurige homeostase verstoringen die niet “bekend” zijn voor je systeem. 

Om dit te herstellen, is het aangetoond dat als je kortdurend je ademhaling uit balans gaat brengen (intermittent), dit een positief effect heeft op veel apsecten.  

En het mooie is, het is goedkoper dan de sportschool, en sneller dan heel je voeding aanpassen.

Controleren van de sympathicus

Je sympathicus, het systeem dat je “aan” zet zeg ik altijd. Het systeem dat je aanzet als je stress ervaart en er actie moet komen. 

Heel goed, alleen niet altijd. Als je deze altijd aan hebt, ga je eraan onderdoor. 

De tegenhanger, de para-sympathicus, zet je tot rust. Deze heb je bijvoorbeeld nodig voor spijsvertering. 

Als je te actief bent, kan je zeggen om je para-symphaticus te stimuleren. Geheel logisch. Wat je misschien niet zo snel zal denken is dat het remmen, beter gezegd controleren, van de symphaticus ook een optie is. 

Ademhaling, slow breathing, hypercapnia, hypoxie, hyperventilatie zijn een aantal mogelijkheden die een enorm groot effect hebben op het controleren van dit gaspedaal. 

Hypercapnia

Er zijn veel verschillende manieren van ademhalen. Je kan ze grofweg onderverdelen in hypercapnia en hypoxie.

Laat ik je eerst vertellen over hypercapnia;

Hypercapnia is perfect om je paniek en angst “aan te vallen”. Door jezelf kortdurend (intermittent) bloot te stellen aan een zuurstof gebrek en een verhoging in je CO2, duw je jezelf naar die angst/paniek toe. 

Je zal een flinke verzuring ervaren in je lichaam en het is moeilijk om het lang te doen. 

Het is een perfecte ademhaling om meermaals per dag te doen, maar met name voordat je gaat trainen of een belangrijke meeting hebt. Het heeft namelijk veel effect op je hart, longen en lever. 

Hypoxie

Hypoxie is de andere variant van ademhalen. Er is een groot verschil met hypercapnia in het resultaat, en dat is dat je naast een verlaging in zuurstof, ook een verlaging in CO2 krijgt. 

Hypoxie is perfect om je pijnreceptoren tijdelijk uit te zetten. Dit is ook de reden dat Wim Hof deze methode gebruikt alvorens je in het koude water mag, je voelt gewoon even wat minder.

Het is een ademhaling die je heel erg ontspannen maakt. In sommige gevallen iets te ontspannen en de kans dat je flauwvalt is aanwezig. Dit gebeurt alleen als je te ver en te lang doorgaat. 

Het is een perfecte ademhaling om meermaals per dag te doen, maar met name voordat je gaat trainen of een bijvoorbeeld een koude therapie gaat doen. Het heeft namelijk veel effect op je spieren, brein en vetmassa.

Let erop

Let erop dat ik in allebei de gevallen praat over intermittent, oftewel kortdurend en gecontroleerd.

Hypoxie en hypercapnia zijn situaties die spelen bij ernstige aandoeningen, zo niet alle aandoeningen. Intermittent living protocollen zijn er ook voor bedoeld, zoals het woord zegt, om ze kortdurend toe te passen. 

Voorbeelden ademhaling

Ik heb je net al verteld over hypercapnia en hypoxia. Nu kan ik je hier perfect wat voorbeelden bij geven, echter is dat tekstueel helemaal niet aantrekkelijk.

Ik doe dat dan ook liever in de academie. Ik geef je hier 3 manieren van ademhalen;

Voor wie is ademhalingstherapie goed?

Ik heb je nu alles verteld over de ademhaling en de voordelen. Om ze nog even aan te halen;

Als ik je nu eens vertel dat alle Westerse chronische niet overdraagbare aandoeningen zoals diabetes, depressie, obesitas en bv hormonale stoornissen te maken hebben met minimaal 1 van de bovengenoemde punten.

Dan kan je misschien zelf indenken dat ademhaling, zowel als therapie, maar zeker ook preventief, een must do is om de controle over je gezondheid terug te krijgen. 

Naast dat het zo verdomd effectief is, is het gratis, makkelijk, snel en echt iedereen kan het doen. Er zijn gewoon geen contra-indicaties.

Ik wil je er wel op wijzen dat je er geen wedstrijd van moet maken. Je zal merken bij bijvoorbeeld hypoxie oefeningen dat je jouw adem langer in kan houden. Het is echter geen doel om je adem langer in te houden.

Het doel is om de oefening te doen en de effecten te krijgen. 

Ik wens je heel veel succes en vergeet niet aan te melden voor de 3 dagen challenge, of deze gave challenge, die je ook online vindt.

The decision is yours

Meld je snel aan voor 11 december